ZABORAVILI SVOJE PODATKE?

Ultrazvuk

Ultrazvučni pregled je pregled unutrašnjih organa. Pregled je bezbolan a izvodi se upotrebom ultrazvučne sonde, odnosno zvučnim talasima visoke frekvencije koji prolaze kroz različita tkiva i organe, i na takav način lekaru omogućavaju da pouzdano pregleda stanje tkiva i krvotoka.

Ultrazvučni pregled odnosno snimanje obavlja lekar specijalista. Pregled je brz i jednostavan, bez jonizujućeg zračenja i obično traje između 10 i 30 minuta, nakon čega pacijent dobija izveštaj sa dijagnozom.

Ovom metodom se može snimiti većina organa u telu, kao što su štitna žlezda, dojka, srce, jetra, slezina, žučni putevi, mokraćna bešika, bubrezi, genitalni organi kod žena i drugo.

Ultrazvuk dojke

Ultrazvuk dojke se preporučuje svim ženama starijim od 30 godina, minimalno jednom godišnje, kao prevencija oboljenja dojke. Neškodljiv je, bezbolan i efikasan. Za ovaj pregled nije potrebna posebna priprema. Kod žena u reproduktivnom periodu ultrazvuk dojke se obavlja 7 dana nakon završetka menstrualnog ciklusa. Ultrazvukom se dobija uvid u stanje tkiva dojke i otkrivaju se eventualne patološke promene. Pacijentkinja je u ležećem položaju, sa jedom rukom nagore, kako bi se pregledale i pazušne jame. Dojke se pre pregleda premazuju gelom, kako bi sonda ultrazvučnog aparata imala lakši kontakt sa kožom.

CORE biopsija

Ovo je vrsta biopsije za koju se koristi nešto deblja igla, kojom se uzima deo tkiva iz dojke. Metoda je bezbolna, jer se radi u lokalnoj anesteziji.

Ultrazvuk štitne žlezde

Ultrazvuk štitne žlezde obavlja se u slučajevima svih oblika strume (gušavosti), Hašimoto tireoiditisa (hronične zapaljenske bolesti štitne žlezde nastale zbog autoimunog procesa), benignih i malignih promena (čvorova) i cisti štitaste žlezde. Pacijent se namešta u ležeći položaj, nakon čega mu se vratni deo premazuje gelom, kako bi sonda ultrazvučnog aparata imala lakši kontakt sa kožom. Sonda se prislanja na vrat pacijenta i njome se obavlja detaljan pregled, gde se uočavaju promene u veličini, građi i prokrvljenosti štitne žlezde. Pregled je bezbolan, brz i jednostavan, bez jonizujućeg zračenja i traje 10-30 minuta nakon čega pacijent dobija izveštaj, sa dijagnozom ili zaključkom i uputstva za dalje isptivanje i lečenje.

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk gornjeg abdomena je izuzetno važna metoda pri pregledu organa gastrointestinalnog i genitourinarnog trakta, obzirom da se njime dobija detaljan uvid u stanje abdominalnih organa. Ovim ultrazvukom pregleda se jetra, žučne kesica, žučni kanali, pankreas, slezina i bubrezi. Za pregled organa gornjeg abdomena pacijent je pripremljen na tašte, bez konzumiranja bilo kog sadržaja, zbog čega je bolje da je u jutarnjim časovima. Metoda je jednostavna, bezbolna i brza. Pacijent je u ležećem položaju, gornji deo abdomena se namaže gelom, zatim sledi pregled u trajanju od 10-30 minuta. Ultrazvukom se dobija informacija o veličini organa, obliku, položaju, strukturi i eventualnom postojanju patoloških promena.

Rak dojke danas predstavlja najčešći maligni tumor kod žena u svetu. U Srbiji se godišnje registruje oko 4500 novih slučajeva, od toga oko 1000 u Vojvodini. Sve češće se nalazi u osoba ispod 50.godina. Stopa smrtnosti je u Srbiji veoma visoka, pre svega jer se promena ne otkrije na vreme.

U cilju sto ranijeg otkrivanja, upravo u toj grupi žena, ultrazvučni pregled predstavlja značajan doprinos ranom otkrivanju maligne bolesti. Ne treba zaboraviti da rano otkriveni rak dojke predstavlja potencijalno izlečivu bolest.

Ultrazvučni pregled dojki

Ultrazvučni pregled dojki i pazušnih regija je neinvazivna, potpuno neškodljiva, efikasna i bezbolna dijagnostička procedura koja traje oko 20 minuta.

U slučaju otkrivanja suspektne promene u dojci, indikovano je načiniti ultrazvukom vođenu biopsiju iste (CORE biopsija), kako bi se odredila priroda promene. Ona podrazumeva uzimanje uzoraka tkiva dojke za patohistološku analizu. Pre započinjanja intervencije, daje se lokalna anestizija da bi se procedura maksimalno obezbolila.

Ovaj pregled se preporučuje svim mladim osobama, pogotovo onima koje primete neku promenu u dojci, ili na koži, ili koji u porodici imaju obolele od maligniteta dojke, ginekološkog tumora ili tumora debelog creva.

ULTRAZVUK - Doktori

dr Danijela Donat radiolog

Dr Daniela Donat

Radiolog

Dr Daniela Donat, radiolog, u Poliklinici Atina obavlja ultrazvuk i pregled dojke, biopsuju dojke, ultrazvuk gornjeg i donjeg abdomena i ultrazvuk štitne žlezde.

Dr Dejan Kozarski

Radiolog

 

Doktorica

Dr sc. med. Katarina Gvozdenović

Radiolog

 

Na vrh